Stambena zgrada

Samobor

Godina : 2020. (projekt)
Površina : 3.400m2
Lokacija : Samobor, Croatia (45.805920 N, 15.716177 E)


U središtu grada Samobora, neposredno uz rječicu Gradnu, planirana je izgradnja višestambene zgrade, prema idejnom arhitektonskom rješenju tvrtke Urbane ideje - kao prvonagrađenom radu na pozivnom arhitektonskom natječaju održanom u srpnju 2020. godine

Projektom je predviđena izgradnja zgrade sa jednom podzemnom i tri nadzemne etaže, sa ukupno 17 stambenih jedinica, površina od 54 do 124 m2. Visoki standard stanovanja kojem zgrada teži očituje su u činjenicama da je svaka stambena jedinica predviđena sa pripadajućim vanjskim prostorom - privatnim vrtom, prostranom loggiom ili krovnom terasom; dva parkirališna mjesta u zajedničkoj podzemnoj garaži i spremištem (također u podzemnoj etaži).

Forma zgrade uvjetovana je sa nekoliko osnovnih oblikovnih inputa - izduljene forme parcele; orijentacije stambenih jedinica prema jugozapadu (povijesno središte grada) i jugoistoku (šetnica uz Gradnu) te želje projektanta i investitora da zgradu, kako tlocrtno tako i visinski, rasčlane u nekoliko manjih elemenata (mjerilom primjerenijih ambijentom u kojem se zgrada nalazi). Konačni rezultat je složena kompozicija stambenih kubusa i središnjeg stubišnog elementa koji korisnicima pružaju optimalne orijentacije svih 17 stambenih jedinica, a istovremeno u eksterijeru tvore niz zanimljivih vanjskih prostora (mikro-ambijenata - privatnih vrtova stanova u prizemlju, javnog uličnog (ulaznog) vrta i intimnog zajedničkog polu-atrija. Vizualna diferencijacija zasebnih volumena dodatno je naglašena materijalizacijom pročelja zgrade, odnosno kombinacijom klasične žbukane (etics) fasade i ventilirane fasadne obloge.

Specifičan doživljaj zgrade čita se i u unutrašnjim komunikacijama - prostrano stubište i široki, u potpunosti ostakljeni hodnici/galerije iz kojih se ulazi u stanove u suprotnosti su sa uskim i relativno mračnim zajedničkim prostorima dobrog dijela stambene novogradnja još od devedesetih godina prošlog stoljeća.

Projektna dokumentacija završiti će se do kraja ove godine, dok će prvi stanari useliti u svoje nove stanove u toku 2022. godine.