Vinarija RH

Erdut

AUTOR: Urbane ideje d.o.o.
GODINA: 2021.
POVRŠINA: 5.600 m2
LOKACIJA: Dalj, Erdut, Hrvatska (45.525387 N, 19.011686 E)
STATUS: Natječaj, 2021.

Natječanim radom dan je prijedlog nove vinarije novog brenda na hrvatskom tržištu vinima u Dalju (Erdutu).

Osnovni koncept arhitektonskog rješenja baziran je na sljedećim postulatima:

•   mjerilom i volumenom uklopiti zgradu u dani ambijent (obzirom na veliku površinu i obujam zgrade tj disproporciju u odnosu na okolnu gradnju)
•   materijalizacijom i oblikovanjem kontrirati okolini
•   predložiti suvremenu arhitektonska forma u skladu sa generalnom vizijom razvoja brenda a sve u skladu sa odredbama projektnog zadatka.

Zgrada vinarije smještena je na atraktivnoj lokaciji, s koje se pružaju spektakularni pogledi na uz vlastite vinograde i slavonski krajolik, sa Dunavom kao glavnim vizurnim ishodištem.

Sama vinarija organizirana je u dvije etaže – podrumskoj etaži -1 i prizemnoj etaži 0, pri čemu se veliki dio podrumskih prostora proteže kroz obje etaže. Ukupno se predmetna građevina rasprostire na cca 5.600 m2 bruto površine (cca 4500 m2 neto površine).

Prizemna etaža 0 je etaža glavnog ulaza posjetioca sa sadržajima vezanima posredno i neposredno uz vanjske korisnike prostora (reprezentacija, ugostiteljstvo, smještajni kapaciteti) te sadržajima namijenjenim uredsko-administrativim  segmetnima poslovanja investitora (uredi, laboratoriji). Sama proizvodnja i skladištenje proizvoda smješteni su na razini -1.

Nosiva konstrukcija predmetne vinarije predviđena je kao armiranobetonska i to kao kombinacija prefabriciranih elemenata i monolitne konstrukcije. Budući se radi o iznimnoj dužini objekta - svaki naglašeni od tri segmenta predstavlja zasebnu konstruktivnu cjelinu. Diferencijacija oblikovanja pročelja proizlazi iz njegove orijentacije i njegove namjene. Jedinstveni izduženi pravokutni volumen objekta u svom je oblikovanju unificiran. Betonski paneli na pročelju komuniciraju industrijsku namjenu objekta. Prodori/usjeci odnosno istaci u navedenom volumenu dodatno su naglašeni drugačijom materijalizacijom. Prodori se naglašavanju tamnom bojom i završnom fasadnom oblogom žbukom dok je konzolni istak naglašeni stakleni volumen sa tamnim obrubom. Krovovi kao i unutarnje stranice usjeka humanizirani su zelenilom. Sirovo betonsko oblikovanje fasade uvlači se i u interijer objekta. Uz kombinaciju drva i stakla tvori izražen industrijski karakter prostora. Podne obloge interijera predviđene su u istom tonalitetu, kao zaglađena betonska podloga podrumske etaže odnosno epoksi podovi na prizemnoj etaži. Betonska ovojnica je po potrebi perforirana kao kod terase atrijskog tipa ureda, no osim oblikovnog elementa ona ujedno predstavlja element zasjenjenja navedenih prostora. Kod smještajnih jedinica zasjenjenje se postiže čeličnom mrežom ozelenjenom vinovom lozom te pergolom.